facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Hořec žlutý (Gentiana lutea)

Další názvy: gentiana, encián, trlič, horec žltý

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Hořec žlutý: hořká síla přírody s výjimečnými účinky

Hořec žlutý (Gentiana lutea), známý také jako žlutý hořec nebo pravý hořec, je vytrvalá rostlina z čeledi hořcovitých (Gentianaceae), která vyniká vysokým obsahem hořčin s významnými farmakologickými účinky. Tato bylina, typická svými velkými žlutými květy a mohutným oddenkem, je ceněna zejména pro své intenzivně hořké sloučeniny, jež se využívají v tradiční medicíně, farmacii i likérnictví.

Hlavní účinné látky obsažené v hořci žlutém, jako jsou genciopikrin a amarogentin, řadí tuto rostlinu mezi nejhořčí přirozené suroviny vůbec. Díky tomu se stal nedílnou součástí bylinných digestiv i přírodních léků na podporu trávení.

Chemické vlastnosti

Účinné látky hořce žlutého patří do skupiny iridoidních glykosidů – zejména genciopikrin (C16H20O9) a amarogentin (C29H34O13), které jsou odpovědné za charakteristickou hořkou chuť. Amarogentin je považován za jednu z nejhořčích známých přírodních sloučenin.

Chemicky jde o bílkovité až žlutavé krystalické látky, které jsou rozpustné v alkoholu a částečně i ve vodě. Nemají výraznou vůni, zato jejich chuť je nesmírně intenzivní i při velmi nízké koncentraci.

Tyto sloučeniny se přirozeně nacházejí především v kořeni hořce, zejména v oddenku, který se suší a zpracovává. Kromě iridoidních glykosidů obsahuje rostlina také flavonoidy, alkaloidy, slizové látky a stopy éterických olejů.

Využití a aplikace

Hořec žlutý se využívá v několika odvětvích. Nejvíce ceněné jsou jeho účinky na trávicí systém – stimuluje chuť k jídlu, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluče, zlepšuje vstřebávání živin. Právě proto je častou složkou žaludečních likérů, bylinných aperitivů a farmaceutických preparátů na podporu trávení.

Ve farmacii je extrakt z hořce žlutého součástí mnoha přípravků označovaných jako „hořké tonikum". Díky svým stimulačním účinkům na trávicí enzymy pomáhá i při nechutenství, dyspepsiích či zotavování po dlouhých nemocech.

V potravinářství se hořec žlutý používá jako přírodní aromatická složka – například v tradičních alpských likérech (jako je „Enzian") nebo v některých typech vermutů. Obsah glykosidů dodává nápojům jedinečný charakter.

Své místo má hořec i v ekologicky orientovaných kosmetických značkách, jak ukazuje například článek na Ferwer.cz, kde se zmiňuje o jeho tradičním využití v přírodní péči.

Přirozený výskyt a výroba

Původní domovinou hořce žlutého jsou horské oblasti jižní a střední Evropy, zejména Alpy, Pyreneje a Karpaty. V České republice roste pouze vzácně, nejčastěji v travnatých lučních společenstvech v chráněných oblastech, například v Beskydech nebo Jeseníkách.

Rostlina potřebuje minerálně bohaté, vápencové půdy a alespoň částečný přístup k přirozenému světlu. Plně vyvinutý kořen vhodný ke sklizni má až 80 cm a zraje až 5–10 let. Z ekologických důvodů je proto sběr volně rostoucích exemplářů zakázán. Komerčně se pěstuje na alpských farmách nebo v kontrolovaných botanických zahradách.

Výroba extraktů probíhá alkoholovou macerací sušeného kořene, přičemž výsledný extrakt se dále upravuje dle požadovaného použití – do tinktur, tablet nebo nápojových přísad.

Bezpečnost a ekologie

Hořec žlutý je obecně považován za bezpečnou přírodní látku, pokud se používá v doporučených dávkách. Vysoké dávky však mohou způsobit podráždění žaludku, nevolnost nebo zhoršení některých žaludečních onemocnění (např. vředové choroby). Z tohoto důvodu by měli jeho užívání konzultovat lidé s trávicími potížemi a těhotné ženy.

Z environmentálního hlediska je hořec žlutý ohrožená rostlina v několika evropských zemích. Kvůli nadměrnému sběru a úbytku přirozeného biotopu je v mnoha oblastech chráněn. Jeho pěstování a využití v přírodní medicíně a kosmetice se tak řídí přísnými environmentálními standardy a udržitelným hospodařením.

Zajímavosti a souvislosti

Hořec žlutý se používal jako léčivá rostlina již v antice. Podle legendy jej jako první lékařsky využil ilyrský král Gentius ze 2. století př. n. l., po němž nese své latinské jméno Gentiana. V Evropě byl oblíbeným prostředkem klášterní medicíny ve středověku.

Amarogentin, hlavní hořká složka, má tak silnou chuť, že ji lze detekovat i v koncentraci 0,00000005 %. Tato vlastnost z něj činí standard pro testování vnímání hořkosti u lidí v senzorických studiích.

Zajímavostí je i to, že některé druhy motýlů se vyvíjejí výhradně na hořci žlutém – například modrásek hořcový. To podtrhuje ekologický význam rostliny i její propojení s lokální biodiverzitou.

Shrnutí

Hořec žlutý (Gentiana lutea) je jedinečná rostlina s výjimečnými hořkými glykosidy, které se využívají v přírodní léčbě a potravinářství. Má významné trávicí, povzbudivé i aromatické účinky, je součástí mnoha přírodních přípravků a likérů. Přestože je dobře snášen, měl by být užíván s rozvahou a respektem k jeho přírodnímu bohatství a ekologickému významu. Díky své historii, farmakologickým kvalitám a ochranářské hodnotě si hořec žlutý zaslouží oprávněné místo mezi nejcennějšími evropskými léčivkami.

Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.

Magnéziové vločky 750 g
Magnéziové vločky 750 g
Detail produktu
Guerlain La Petite Robe Noire toaletní voda pro ženy
Guerlain La Petite Robe Noire toaletní voda pro ženy
Detail produktu
Histoires De Parfums 7753 Unexpected Mona parfémovaná voda pro ženy
Histoires De Parfums 7753 Unexpected Mona parfémovaná voda pro ženy
Detail produktu
Tom Ford Ébene Fumé parfémovaná voda unisex
Tom Ford Ébene Fumé parfémovaná voda unisex
Detail produktu
Baby Dětský šampon a sprchový gel v jednom BIO (200 ml)
Baby Dětský šampon a sprchový gel v jednom BIO (200 ml)
Detail produktu
Tekuté mýdlo na ruce Natú (4 l)
Tekuté mýdlo na ruce Natú (4 l)
Detail produktu

Kategorie Hledání Chat
TOPlist