Hořčice polní (Sinapis arvensis)
Další názvy: hořčice rolní, hořčice, horčica rolná, charlock, yellow charlock, Ackersenf, Tekersenf, mustard
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Hořčice polní: nenápadná rostlina s překvapivým významem
Hořčice polní (latinsky Sinapis arvensis), často zaměňovaná s běžnou bílou hořčicí, je jednoletá plevelná rostlina z čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Tato planě rostoucí hořčice, známá též pod anglickým názvem wild mustard, je rozšířená v mírném pásmu Evropy, Asie i Severní Ameriky a zaujímá důležité místo jak v ekologii, tak v tradičním zemědělství. Vedle hojného výskytu na polích a loukách má i pozoruhodné chemické, ekologické a historické souvislosti.
Chemické vlastnosti
Systematické zařazení hořčice polní říká mnoho o jejích chemických vlastnostech. Rostlina obsahuje typické sekundární metabolity brukvovitých – především glykosinoláty, konkrétně sinalbin, který je také odpovědný za charakteristickou štiplavou chuť semen. Její chemické složení je pestré a zahrnuje navíc esenciální oleje, flavonoidy a fenolické sloučeniny.
Z chemického hlediska je nejdůležitější aktivní látkou sinalbin (chemický vzorec: C14H19NO5S2). Sinalbin je bezbarvá látka, která se po enzymatické hydrolýze (působením myrosinázy) rozkládá na isothiokyanáty – známé dráždivé sloučeniny se silným antimikrobiálním účinkem. Právě tyto sloučeniny dodávají hořčici její typickou chuť i některé léčivé účinky.
Semena jsou malá, žlutošedá až hnědá, rostlina dorůstá výšky 30–80 cm, má žluté květy a její vůně připomíná klasickou hořčici. Neobsahuje alkaloidy a není toxická ve standardních dávkách.
Využití a aplikace
Ačkoliv je hořčice polní často považována za plevel, má několikeré praktické použití. Její semena lze využít podobně jako semena běžné hořčice (Sinapis alba) pro výrobu koření nebo hořčičných omáček – především v tradičních nebo domácích úpravách. Díky obsahu glykosinolátů má také přirozené antiseptické vlastnosti, což z ní činí zajímavý objekt výzkumu v oblasti přírodní léčby a botaniky.
Neméně důležité je využití hořčice polní v ekologickém zemědělství, kde slouží jako zelené hnojení, zlepšuje strukturu půdy, a především potlačuje růst některých patogenů díky svému obsahu isothiokyanátů. Tuto vlastnost vědecky potvrzuje například studie publikovaná v Elsevier Journal of Plant Interactions, která demonstruje biofumigační účinek rostlin brukvovitého typu.
V minulosti byla hořčice polní využívána i jako tradiční léčivka, ulevující například při revmatických potížích nebo nachlazení (obklady ze semen mírně zahřívají a zvyšují prokrvení). Moderní aplikace se nyní zkoumají v oblasti fytoterapie nebo přírodních doplňků stravy.
Také v kosmetickém průmyslu může najít uplatnění – díky svým antioxidačním a antimikrobiálním složkám se objevuje v některých přírodních maskách či čisticích prostředcích, například v produktech prezentovaných na blogu Ferwer.cz.
Přirozený výskyt a výroba
Hořčice polní je v České republice běžně se vyskytující rostlina na úhorech, v příkopech, na okrajích cest, pastvin nebo polních kultur. Její přirozené rozšíření je dáno vysokou schopností klíčit i v nehostinných podmínkách a přežívat i při mírných mrazech.
Nepěstuje se cíleně ve velkém rozsahu, ale může být součástí osevního systému jako meziplodina. Semena se sklízí na přelomu léta a podzimu.
Extrahované látky z hořčice polní – jako sinalbin nebo flavonoidy – lze získat lisováním semen, případně pomocí alkoholových extrakcí, jak dokládá několik studií z oblasti fytochemie (např. Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Bezpečnost a ekologie
Z hlediska bezpečnosti je hořčice polní relativně neškodná. Může však působit dráždivě při kontaktu s kůží nebo sliznicemi, aplikace silných extraktů by měla být opatrná. Semena by neměla být konzumována ve velkém množství, protože mohou vyvolat mírné gastrointestinální potíže.
Z ekologického pohledu má však významně pozitivní dopad. Rychle klíčí, slouží jako zdroj pylu pro opylovače a brání erozi půdy. Zelené části mohou navíc omezovat nárůst chorob v následných plodinách díky přirozené biofumigaci. Tento ekologický přínos je detailně popsán také v článku na blogu Ferwer.cz o přirozené ochraně proti škůdcům.
Zajímavosti a souvislosti
Hořčice polní má dlouhou historii – již v antickém Řecku byla známa jako léčivá a kořeninová rostlina. Ve středověku ji mniši používali do bylinných mastí i jako pomocný prostředek při zažívacích potížích.
Je považována nejen za kulturní, ale i indikátorovou rostlinu, která napovídá o nutričním stavu půdy – často roste na dusíkem bohatých stanovištích.
Zajímavostí je také její místo v ekologické filozofii. Díky své přizpůsobivosti a schopnosti potlačovat patogeny se stává vzorem regenerativního přístupu k hospodaření, zejména ve světle klimatických změn.
Shrnutí
Hořčice polní (Sinapis arvensis) je mnohovrstevnatá rostlina, která přes svůj skromný vzhled hraje důležitou roli v přírodě i v zemědělství. Obsahuje cenné přírodní sloučeniny jako sinalbin, které se uplatňují v ekologickém hospodaření, přírodní medicíně i domácí kosmetice. Přestože je často považována za plevel, její význam dalece přesahuje toto označení – je to cenný pomocník zdravé krajiny a trvale udržitelného přístupu k přírodním zdrojům.
Hořčice polní (Sinapis arvensis) můžete nalézt v následujících produktech
Posilňující vlasové sérum (30 ml) - vhodné při vypadávání vlasů
Detail produktu
Zeštíhlující a Formující Anticelulitidní Tělový Krém – 150 ml
Detail produktu
Anaé by Rostlinný glycerin BIO (200 ml) - hydratuje a zjemňuje pokožku
Detail produktu
Pročišťující pleťová voda/Purifying face toner – BALANCE 80 ml
Detail produktu