facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Glukosidy

Další názvy: Glucosides

Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)


Co jsou glukosidy a proč jsou důležité

Glukosidy (také označované jako glykosidy, anglicky glycosides) představují širokou skupinu organických sloučenin, které obsahují cukernou složku – nejčastěji glukózu – vázanou na jinou látku (tzv. aglykon). Tyto sloučeniny se přirozeně vyskytují v rostlinách, hrají důležitou roli v jejich metabolismu a mají mnoho využití v medicíně, potravinářství i kosmetice.

Vzhledem ke svému rostlinnému původu a biologické aktivitě jsou glukosidy stále častěji studovány ve vědeckých kruzích i využívány v přípravcích šetrných k člověku i přírodě. Patří sem nejen dobře známé srdeční glykosidy, ale také flavonoidní nebo fenolické glukosidy, které ovlivňují chuť, barvu a účinek mnoha plodin a bylin.

Chemické vlastnosti glukosidů

Glukosidy jsou sloučeniny složené ze dvou hlavních částí: cukerné (většinou glukóza – systematicky D-glukopyranóza) a necukerné, tedy aglykonu, který může být fenol, alkohol, aldehyd, flavonoid nebo jiná organická molekula. Obecný chemický vzorec nelze přesně vyjádřit, protože skupina glukosidů je velmi rozsáhlá a různorodá. Všechny ale obsahují tzv. glykosidickou vazbu, která spojuje glukózovou jednotku s aglykonem.

Glukosidy jsou obvykle pevné, krystalické látky bez výrazného zápachu, rozpustné ve vodě díky přítomnosti cukerné složky. Teplota tání závisí na konkrétní struktuře, stejně jako biologické a chemické vlastnosti. Glukosidy se hydrolyzují za kyselých podmínek nebo pomocí specifických enzymů (glykosidáz), přičemž dochází k uvolnění cukerné složky a aglykonu.

V přírodě jsou glukosidy hojně zastoupeny, zejména v rostlinách, kde slouží k obraně proti predátorům, k regulaci růstu nebo jako zásobní látky.

Využití a aplikace glukosidů

Glukosidy nalézají uplatnění v celé řadě odvětví od farmacie, přes potravinářství až po ekologickou kosmetiku a čisticí prostředky. Důvodem je jejich biologická aktivita, schopnost ovlivňovat chuť, barvu či stabilitu látek a v některých případech silné léčivé účinky.

V lékařství jsou známy především srdeční glykosidy, jako je digoxin či digitoxin, získávané z rostliny náprstníku (Digitalis purpurea). Tyto látky se využívají jako kardiotonika při srdečním selhání, ačkoliv dnes jsou částečně nahrazovány modernějšími léky.

V potravinářství jsou zajímavé přírodní sladidla ze skupiny glukosidů. Například steviol-glykosidy, obsažené v listech rostliny stévie (Stevia rebaudiana), jsou mnohem sladší než sacharóza, a přitom kaloricky nevýznamné. Jsou běžně používány jako neenergetická sladidla například v limonádách či žvýkačkách.

V kosmetickém průmyslu se využívají rostlinné extrakty obsahující flavonoidní glukosidy díky jejich antioxidačním, protizánětlivým a zesvětlujícím účinkům. Některé glukosidy (například decylglukosid a laurylglukosid) slouží jako jemné přírodní tenzidy (pěnivé látky používané v čisticí kosmetice), které jsou šetrné k pokožce a životnímu prostředí.

Právě na webu Ferwer.cz, zaměřeném na ekologickou chemii a udržitelné produkty, najdeme zmínky o využití rostlinných glukosidů jako náhrad chemických tenzidů v ekologické domácnosti a kosmetice.

Přirozený výskyt a výroba

V přírodě jsou glukosidy syntetizovány především vyššími rostlinami. Jsou obsažené v listech, květech, plodech i kořenech bylin nebo stromů, kde slouží jako obrana proti hmyzu, houbám anebo oxidativnímu stresu. Flavonoidní glukosidy ovlivňují zbarvení květů (např. antokyany) a podílejí se na přilákání opylovačů.

Příkladem běžné rostliny obsahující glukosidy je šípka (Rosa canina), která obsahuje flavonoidní glykosidy jako quercetin-3-glukosid. Dalšími příklady jsou zelený čaj (EGCG – epigallokatechin-3-gallát jako esterovaný glukosid), jitrocel, česnek, cibule nebo sója.

Průmyslově se glukosidy často získávají extrakcí za pomoci alkoholu nebo vody z rostlinného materiálu, následně se čistí a izolují. Některé (např. steviol-glykosidy) se vyrábějí i biotechnologickými metodami, například fermentací geneticky modifikovanými mikroorganismy.

Bezpečnost a ekologie

Většina přírodních glukosidů je z hlediska lidského zdraví bezpečná, pokud jsou užívány v běžných dávkách. Některé ale mohou mít toxické účinky – například srdeční glykosidy jsou účinné v nízkých dávkách, ale ve vyšších jsou životu nebezpečné. Již v římských dobách byly tyto látky využívány jako jedy.

Z hlediska ekologie jsou mnohé glukosidy biologicky odbouratelné a jejich rostlinný původ zajišťuje nižší dopad na životní prostředí oproti syntetickým alternativám. To platí zejména pro tenzidy na bázi glukózy, jako je již zmíněný decylglukosid – oblíbená složka ekologických šamponů a mýdel.

Podle Evropské agentury pro chemické látky (ECHA) nejsou běžné nefenolové glukosidy klasifikovány jako nebezpečné látky a nepodléhají zvláštním omezením.

Zajímavosti a souvislosti

Slovo "glukosid” pochází z řeckého "glykys” – sladký – což odkazuje na jejich cukernou povahu. První glukosidy byly izolovány už v 19. století z kůry vrby, obsahující salicin – glukosid kyseliny salicylové, později syntetizované jako kyselina acetylsalicylová (aspirin).

Vitální úlohu hrají glukosidy i v tradiční medicíně. Například v tradiční čínské medicíně jsou byliny s obsahem saponinových glukosidů často používány k léčbě kašle nebo zánětů.

Glukosidy nalezneme i ve světě vůní – některé aromatické sloučeniny se v rostlinách vyskytují právě jako glukosidy, které se uvolňují až po poškození buněk, čímž se rostlina chrání mimo jiné i změnou vůně.

Shrnutí

Glukosidy představují chemicky různorodou a biologicky významnou třídu sloučenin složených z glukózy a necukerné složky, běžně přítomné v rostlinách. Mají široké využití v medicíně, kosmetice, potravinářství i ekologických přípravcích pro domácnost. Jejich biologická dostupnost, rozmanitost účinků a rostlinný původ z nich dělají důležitý předmět zájmu nejen odborné, ale i laické veřejnosti. Vzhledem ke svým účinkům a udržitelnosti mají potenciál sehrát klíčovou roli v budoucnosti přírodní chemie a medicíny.

Glukosidy můžete nalézt v následujících produktech

Baby jemná mycí emulze 250ml BIO, VEG
Baby jemná mycí emulze 250ml BIO, VEG
Detail produktu
Tekuté mýdlo na ruce bez parfemace 300ml BIO, VEG
Tekuté mýdlo na ruce bez parfemace 300ml BIO, VEG
Detail produktu
Zubní pasta pro citlivé zuby Sensitive (100 ml)
Zubní pasta pro citlivé zuby Sensitive (100 ml)
Detail produktu
Zubní pasta proti zbarvení zubů (100 ml) - zanechá svěží pocit v ústech
Zubní pasta proti zbarvení zubů (100 ml) - zanechá svěží pocit v ústech
Detail produktu
Šampon bez parfemace 500ml BIO, VEG
Šampon bez parfemace 500ml BIO, VEG
Detail produktu
Šampon jahoda a máta 250 ML
Šampon jahoda a máta 250 ML
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík Chat
TOPlist