facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Glucosamine

Další názvy: Glukosamin, (3R,4R,5S)-3-Amino-6-(hydroxymethyl)oxane-2,4,5-triol

Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)


Glukosamin: přirozená látka s významem pro klouby i moderní medicínu

Glukosamin, známý také pod anglickým názvem glucosamine nebo chemickým názvem 2-amino-2-deoxy-D-glukóza, je přírodní organická látka, která patří mezi deriváty monosacharidů. Tento aminocukr se přirozeně vyskytuje v lidském těle, zejména v kloubní chrupavce, a často se využívá jako doplněk stravy. Podle databáze chemických látek má glukosamin CAS číslo 3416-24-8. V posledních desetiletích se stal předmětem zájmu výživových poradců, farmaceutického průmyslu a vědecké obce díky svému potenciálu při podpoře zdraví pohybového aparátu.

Chemické vlastnosti

Systematický název glukosaminu je 2-amino-2-deoxy-D-glukóza. Jedná se o monosacharid, který je strukturálně podobný glukóze, avšak s aminovou skupinou (-NH₂) nahrazující jednu hydroxylovou skupinu. Chemický vzorec je C6H13NO5.

Za běžných podmínek je glukosamin bílá nebo lehce nažloutlá krystalická látka bez výrazného zápachu. Je dobře rozpustný ve vodě, ale v organických rozpouštědlech se rozpouští jen omezeně. Ve farmaceutické praxi se často používá ve formě glukosamin-sulfátu nebo glukosamin-hydrochloridu, protože tyto soli mají vyšší stabilitu a lepší vstřebatelnost v organismu.

Využití a aplikace

Nejznámější využití glukosaminu je ve formě doplňku stravy na podporu zdraví kloubů. Pomáhá totiž stimulovat syntézu glykosaminoglykanů, základních stavebních složek kloubní chrupavky, a může tak přispívat k udržení pohyblivosti a snížení bolestivosti u osob trpících osteoartrózou. Jak uvádí Harvard Health Publishing, výsledky studií nejsou vždy jednoznačné, ale u některých lidí může především glukosamin sulfát zpomalit progresi kloubního opotřebení.

V lékařství se také zvažují další potenciální aplikace glukosaminu, například při léčbě zánětlivých onemocnění střev nebo cukrovky, nicméně zde je stále potřeba více výzkumu.

Kromě farmacie nachází glukosamin uplatnění také v kosmetickém průmyslu, zejména v přípravcích na kožní regeneraci a anti-aging produktech, protože podporuje syntézu kolagenu. Některé rostlinné alternativy glukosaminu se objevují i v produktech zaměřených na veganskou a udržitelnou kosmetiku, jak lze nalézt například v článku na blogu Ferwer.

Přirozený výskyt a výroba

V přírodě je glukosamin součástí chitosanu a chitinu – strukturálních polysacharidů nacházejících se ve schránkách korýšů, hmyzu a hub. Komerčně se glukosamin vyrábí nejčastěji z krunýřů krevet a krabů chemickou hydrolýzou chitinu. Tento způsob výroby je však nevhodný pro osoby s alergií na mořské plody a také ekologicky problematický, což vedlo k vývoji alternativních výrobních metod.

Rostoucí zájem o udržitelnost vyústil ve vývoj mikrobiálních fermentací, při kterých se glukosamin vyrábí z rostlinné biomasy za pomoci geneticky modifikovaných mikroorganismů. Tato metoda je nejen ekologičtější, ale umožňuje produkci veganského glukosaminu, který je žádán mezi spotřebiteli hledajícími etické a šetrné alternativy.

Bezpečnost a ekologie

Glukosamin je obecně považován za bezpečný při perorálním užívání v doporučených dávkách, i při dlouhodobém podávání. Mírné vedlejší účinky mohou zahrnovat zažívací obtíže, bolest hlavy nebo přechodné zvýšení krevního cukru. Lidé s diabetem by se proto měli při jeho užívání poradit s lékařem.

Vzhledem k častému využívání glukosaminu z mořských zdrojů je důležité vnímat i jeho environmentální dopady. Zpracování krunýřů korýšů může být spojeno s produkcí odpadních chemikálií a zatížením mořských ekosystémů. Ekologicky příznivější varianty, například veganský glukosamin z fermentace rostlinných zdrojů, nabízejí udržitelnější alternativu, jak uvádí také expertní článek v lexikonu Ferwer.

Zajímavosti nebo souvislosti

Glukosamin byl poprvé izolován již na počátku 20. století německým lékařem Georgem Ledderhosem z chitinu, i když jeho biologická role byla dlouho nejasná. Až v 60. a 70. letech se začala rozvíjet výzkumná vlna zaměřená na jeho terapeutický potenciál.

Dnes je glukosamin jednou z nejprodávanějších látek v oblasti doplňků stravy na klouby po celém světě. Vědci se aktuálně zaměřují například na jeho možné protizánětlivé účinky, modulační vliv na střevní mikrobiotu nebo potenciální vliv na ochranu neuronálních funkcí. V rámci klinických studií se také zkoumá kombinace glukosaminu s chondroitinem, MSM (methylsulfonylmethanem) a dalšími látkami s cílem nalézt co nejúčinnější kombinaci pro podporu kloubní funkce.

Shrnutí / závěr

Glukosamin je biologicky důležitý derivát glukózy známý pro své účinky na zdraví kloubů a chrupavek. Vzhledem ke své funkci při biosyntéze glykosaminoglykanů nachází široké uplatnění ve farmacii a nutričním poradenství. Bezpečnostní profil glukosaminu je příznivý, přičemž alternativní rostlinné zdroje nabízejí ekologičtější přístup k jeho výrobě. Patří tak mezi látky, které propojují přirozenou biologickou funkčnost s perspektivou moderní a udržitelné péče o zdraví.

Glucosamine můžete nalézt v následujících produktech

Joint-Vie - Pokročilý přípravek pro kosti a klouby 60 tablet
Joint-Vie - Pokročilý přípravek pro kosti a klouby 60 tablet
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík Chat
TOPlist