Gellan Gum
Další názvy: Guma gellan, Gellanová guma, E418
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Gellan Gum, známá také pod názvy Guma gellan, Gellanová guma nebo E418, je látka, kterou využíváme jako stabilizátor, zahušťovadlo nebo emulgátor v potravinářském průmyslu. Pochází z bakterie Sphingomonas elodea, kterou bylo objeveno, že tuto látku produkuje ve sladkých vodách. Struktura Gellan Gum je polysacharid složený z cukrů glukóza, rhamnóza a kyselina glukuronová. Její využití je výhodné pro výrobce potravin, protože je tato látka stabilní za širokého rozsahu pH a vydrží vysoké teploty.
Gellan Gum, alias E418, naleznete v široké škále potravinových výrobků. Je to například jogurt, smetana, zmrzlina, sýry, nápoje, dezerty, omáčky, polévky, džemy, želé bonbony či mléčné výrobky. Velkou roli hraje také v bezlepkové dietě, neboť se přidává do bezlepkových potravin pro vytvoření správné konzistence. Navíc je tato látka schválena Světovou zdravotnickou organizací a Evropskou unií jako bezpečný potravinový aditivum. Její konzumace je tedy považována za bezpečnou. Někdy se využívá i v farmaceutickém průmyslu – např. pro výrobu kapslí nebo jako složka v některých kosmetických přípravcích.
Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.

Al Haramain Rouge French Collection parfémovaná voda unisex
Detail produktu
RA10 G - univerzální šetřič vody pro sprchy české výroby
Detail produktu
Coty L'Aimant toaletní voda pro ženy
Detail produktu
Laura Biagiotti Roma toaletní voda pro ženy
Detail produktu
Dárkový kosmetický balíček Bezstarostné ráno - luxusní dárek pro ženu
Detail produktu