Gastrodie vyvýšená (Gastrodia elata)
Další názvy: tian ma
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Gastrodie vyvýšená: tradiční rostlina s moderním chemickým významem
Gastrodie vyvýšená (latinsky Gastrodia elata, anglicky také Gastrodia elata Blume) je vytrvalá mykoheterotrofní orchidej s hlubokými kořeny v čínské tradiční medicíně. Není to však jen léčivá rostlina – představuje zdroj několika zajímavých přírodních látek, především fenolových a glukosidových derivátů, které se v současnosti intenzivně zkoumají v neurovědě a farmacii. Výtažky z Gastrodie elata se někdy souhrnně označují jako „gastrodinové sloučeniny", přičemž nejznámější z nich je gastrodin (CAS 62499-27-8), který se považuje za její primární bioaktivní komponentu.
Chemické vlastnosti
Z chemického hlediska je hlavní aktivní složkou gastrodin, systematickým názvem 4-hydroxybenzyl-beta-D-glukopyranosid. Jeho chemický vzorec je C13H18O7 a patří mezi glukosidové deriváty fenolů. Gastrodin je bílá až nažloutlá krystalická látka bez výrazné vůně, dobře rozpustná ve vodě a alkoholech. Má bod tání přibližně 132–135 °C a není těkavý. Chemicky je stabilní při pokojových podmínkách, ale může být citlivý na světlo a vlhkost.
Rostlina Gastrodia elata sama o sobě neobsahuje pouze gastrodin – v jejím oddenku (hlízách) se vyskytují i další příbuzné látky jako p-hydroxybenzylalkoholy, vanilin, nebo parishin, komplexní polyglukosid s podobným účinkem.
Využití a aplikace
Gastrodie vyvýšená se nejčastěji používá ve formě extraktů obsahujících vysoký podíl gastrodinu. Ten vykazuje pozoruhodné neuroprotektivní účinky – v řadě vědeckých studií bylo prokázáno, že gastrodin může zlepšovat kognitivní funkce, snižovat oxidační stres, působit proti epileptickým záchvatům a předcházet neurodegeneraci. Podle přehledového článku zveřejněného v Journal of Ethnopharmacology byl gastrodin efektivní ve zlepšování příznaků Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy nemoci v preklinických studiích.
Kromě neurovědy nacházejí extrakty z Gastrodie využití i v tradiční čínské medicíně, kde se podávají při závratích, bolestech hlavy či proti křečím. Gastrodie vyvýšená je tak významným prvkem fytoterapie, a to nejen v Asii, ale i v západních zemích, kde roste zájem o komplexní rostlinné přípravky. Gastrodin se rovněž objevuje ve formulacích doporučovaných při úzkostech nebo poruchách spánku, kde podporuje tlumicí neurotransmitery jako kyselinu gama-aminomáselnou (GABA).
V poslední době se látka také dostává do středu pozornosti v oblasti udržitelného pěstování a přírodních produktů – na ferwer.cz v článku o adaptogenech je zmiňována právě pro svou roli v harmonizaci organismu.
Přirozený výskyt a výroba
Gastrodia elata je původem z horských oblastí východní Asie, nejvíce se vyskytuje v Číně, Koreji a Japonsku. Neobsahuje chlorofyl a nezelená, což je jeden z důvodů, proč je zcela závislá na mykorhizním vztahu s houbami rodu Armillaria. Tato symbióza slouží jako prostředek pro získávání živin a umožňuje růst orchideje v tmavých, vlhčích částech lesa.
Výroba gastrodinu může probíhat buď extrakcí z vysušených hlíz Gastrodie, nebo biotechnologicky pomocí enzymatické konverze glukosidových prekurzorů z jiných rostlinných zdrojů. Rovněž se zkoumá možnost využití geneticky modifikovaných mikroorganismů k fermentační produkci gastrodinu, což by mohlo snížit tlak na přirozené populace těchto pomalu rostoucích rostlin.
Bezpečnost a ekologie
Z hlediska bezpečnosti je gastrodin obecně považován za relativně bezpečnou přírodní látku, pokud je užíván v doporučených dávkách. Nevykazuje akutní toxicitu a nebylo prokázáno, že by způsobil mutagenitu nebo karcinogenitu. Přesto se nedoporučuje jeho nekontrolované dávkování, zejména v kombinaci s jinými léčivy ovlivňujícími nervový systém.
Ekologicky zajímavý aspekt představuje obtížnost pěstování Gastrodie elata – vzhledem k jejímu symbiotickému životnímu cyklu je její kultivace náročná, a tak se velká část suroviny stále získává z přírody. Ve snaze o ochranu ohrožených populací vznikají v některých oblastech regulace sběru a podpora udržitelných pěstebních programů.
Zajímavosti a souvislosti
Gastrodia elata se v čínštině nazývá „Tian Ma" (天麻), což v překladu znamená „nebeská konopí", což je odkaz na její široké použití při „uklidnění větru v játrech" – tradiční diagnóze v TČM. Tato rostlina má v Asii bohatou historii a je zmíněna již v klasických dílech jako „Compendium of Materia Medica" z 16. století.
Zajímavostí je, že i když se jedná o orchidej, vypadá spíš jako oddenekový kořen, a díky své podzemní morfologii mnoho lidí netuší, že jde o kvetoucí rostlinu. Dnes se Gastrodia vyváží i mimo Asii, a to jak ve formě sušených hlíz, tak jako standardizované extrakty ve formě kapslí či tinktur.
Kromě výše zmíněného využití se občas testuje i jako součást přírodních doplňků proti migrénám a stresu, a objevuje se také v některých veganských adaptogenních směsích, dostupných například na českém trhu s přírodní kosmetikou a zdravím.
Shrnutí
Gastrodie vyvýšená je výjimečnou rostlinou spojující tradiční léčebné znalosti s moderní vědou. Její hlavní bioaktivní složka gastrodin přitahuje zájem neurologických výzkumů a nabízí potenciál v léčbě neurodegenerativních onemocnění, úzkostí a epilepsie. I přes omezenou dostupnost v přírodě představuje významný kandidát pro šetrné a přírodní terapie budoucnosti.
Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.
DERMA STAMP Dermální váleček s mikrojehličkami – plnitelné (pleť/tělo)
Detail produktu
Vyživující krém na ruce s pačuli BIO (50 ml) - s orientální dřevitou vůní
Detail produktu
Pumpička na 5l kanystr
Detail produktu
Hermes Elixir des Merveilles parfémovaná voda pro ženy
Detail produktu
Sprchový gel Citrusový 200 ml
Detail produktu