Ethyl Lauroyl Arginate HCl
Další názvy: Ethyl Lauroyl Arginate HCl,
Skóre škodlivosti: 3 (Neškodné chemické látky)
Ethyl lauroyl arginate HCl, také označovaný jako E239, je konzervační látka, kterou lze najít v širokém spektru potravinových výrobků. Jde o soli odvozené od kyseliny laurové, ethylu a argininu, která má vynikající antimikrobiální vlastnosti. V potravinářském průmyslu se hojně používá pro zamezení růstu škodlivých bakterií, kvasinek a plísní, které mohou znehodnotit či kontaminovat potraviny. Je schváleným aditivem Evropské unie.
Ethyl lauroyl arginate HCl se může objevit v mnoha potravinářských výrobcích, ale nejčastěji se používá v masných a rybích výrobcích, těstovinách, sýrech a mnoha jiných. Využívá se také v některých typech nápojů, například alkoholických nebo ovocných šťáv. Kromě potravinářského průmyslu se ethyl lauroyl arginate HCl může také používat jako konzervační látka v kosmetických a farmaceutických výrobcích vzhledem ke svým antibakteriálním vlastnostem. Přestože se jedná o uměle vytvořenou látku, je považován za jedno z mála aditiv, k jejichž spotřebě nejsou přiřazena žádná zdravotní rizika v případě běžné konzumace. Ve velkých množstvích však může způsobovat nepříjemné vedlejší účinky jako je podráždění žaludku.