facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Erythritol

Další názvy: Butane-1,2,3,4-tetrol, Tetrahydroxybutane

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Erythritol: přírodní sladidlo s nulovým glykemickým indexem

Erythritol je přírodní cukerný alkohol (polyol), který se používá jako nízkokalorické sladidlo. Patří do skupiny polyolů, stejně jako xylitol nebo sorbitol, ale oproti nim má některé unikátní vlastnosti. Mezi jeho alternativní názvy patří například tetritol nebo systémový název 1,2,3,4-butantetrol. V angličtině se označuje jako erythritol a jeho CAS číslo je 149-32-6. Díky přirozenému původu a výborné stravitelnosti ho najdeme jak v potravinách, tak i ve výrobcích zdravé výživy a přírodní kosmetiky.

Chemické vlastnosti

Erythritol má molekulový vzorec C₄H₁₀O₄ a systematický název je (2R,3S)-butan-1,2,3,4-tetraol. Jedná se o bílou krystalickou látku bez zápachu, která je dobře rozpustná ve vodě. Chuťově se velmi podobá sacharóze, ale má pouze asi 60–70 % její sladivosti. Vyznačuje se velmi nízkou energetickou hodnotou (pouze 0,2 kcal/g), jelikož se téměř neštěpí v těle a ve velké míře se vylučuje močí.

K varu dochází při teplotě kolem 329 °C, erythritol je však poměrně tepelně stabilní, což z něj činí vhodné sladidlo i pro pečení. Přirozeně se nachází v některých druzích ovoce, jako jsou hrušky, melouny či hrozny, a rovněž v potravinách fermentovaných mikroorganismy, například v sýrech nebo sojové omáčce.

Využití a aplikace

Nejrozšířenější oblastí využití erythritolu je potravinářství. Využívá se jako nízkokalorické sladidlo v dietních nebo diabetických produktech – například v čokoládách bez cukru, žvýkačkách, cereáliích nebo nápojích. Je oblíbený díky své schopnosti neovlivňovat hladinu krevního cukru a nevyvolávat inzulinovou odezvu, což potvrzuje i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

V kosmetickém průmyslu se erythritol používá jako zvlhčující látka a stabilizátor. Přidává se například do zubních past, ústních vod nebo hydratačních krémů. Jeho vliv na pokožku je velmi mírný a nedráždivý.

Ve farmacii může erythritol sloužit jako plnidlo nebo prostředek pro zlepšení chuti léků, zejména díky své tepelné stabilitě a neutrální chuti. Také v moderní ekologické domácnosti má svoje místo – např. jako součást některých přírodních čisticích prostředků na blogu Ferwer v článku o ekodrogérii.

Přirozený výskyt a výroba

V přírodě se erythritol vytváří fermentací sacharidů v některých druzích mikroorganismů, mezi které patří např. houby rodu Moniliella a bakterie rodu Lactobacillus. Látka byla poprvé izolována v roce 1852 z mořských řas a později z fermentovaných potravin.

V průmyslovém měřítku se erythritol vyrábí biotechnologicky – fermentací glukózy za použití kvasinek (nejčastěji Moniliella pollinis). Po fermentaci se roztok filtruje, čistí a konečný produkt se krystalizuje a suší. Tento způsob výroby je ekologicky šetrný a nevyžaduje použití agresivních chemických činidel, což napomáhá jeho začlenění do nabídky ekologických alternativ sladidel, jak je popisováno např. ve Ferwerově lexikonu.

Bezpečnost a ekologie

Erythritol je považován za bezpečné sladidlo, které je dobře tolerováno ve většině populací. Na rozdíl od jiných polyolů, jako je například sorbitol, má erythritol velmi nízký projímavý účinek, protože se vstřebává v tenkém střevě a více než 90 % se vylučuje nezměněné močí. Byl schválen jako potravinářská přídatná látka (E968) v EU, USA i Japonsku.

Z hlediska ekologického dopadu se jedná o látku biologicky odbouratelnou, která nijak zásadně nezatěžuje životní prostředí. Její výroba není spojena s vysokými emisemi ani toxickými vedlejšími produkty, což z něj činí jedno z udržitelnějších sladidel současnosti.

Zajímavosti a souvislosti

Jednou z nejpozoruhodnějších vlastností erythritolu je jeho chladivý efekt při rozpuštění v ústech – způsobený endotermním rozpouštěním. Tato vlastnost je využívána v některých cucavých bonbonech nebo zubních pastách pro osvěžující pocit.

Erythritol byl objeven již před více než 170 lety, ale skutečně se začal využívat až s nástupem trendu nízkosacharidových a keto diet. V posledních letech roste jeho obliba i díky boomu přírodní kosmetiky a ekologicky šetrných produktů. Studie jako např. ta publikovaná v časopise Food and Chemical Toxicology potvrzují jeho bezpečnost při dlouhodobém užívání.

Zajímavý je i vývoj v oblasti insekticidního využití erythritolu – například některé experimentální produkty využívají erythritol jako netoxickou formu kontroly hmyzích škůdců. Na určitý hmyz působí toxicky, ale u lidí a zvířat je zcela neškodný.

Shrnutí

Erythritol je moderní sladidlo s přírodním původem, výbornou snášenlivostí a minimálním dopadem na lidské zdraví i životní prostředí. Díky svým fyzikálním a chemickým vlastnostem se hodí nejen jako náhrada cukru, ale i jako surovina pro kosmetiku nebo přírodní produkty. Jeho rostoucí popularita dokazuje, že spojení vědy, udržitelnosti a zdravého životního stylu může přinášet praktické a chutné výsledky.

Erythritol můžete nalézt v následujících produktech

Bělicí mátová zubní pasta Ecobio (75 ml) - bez fluoru
Bělicí mátová zubní pasta Ecobio (75 ml) - bez fluoru
Detail produktu
Šampon pro suché vlasy BIO (200 ml) - ideální na roztřepené konečky
Šampon pro suché vlasy BIO (200 ml) - ideální na roztřepené konečky
Detail produktu
Kondicionér pro suché vlasy BIO (150 ml) - ideální na roztřepené konečky
Kondicionér pro suché vlasy BIO (150 ml) - ideální na roztřepené konečky
Detail produktu
Bělicí zubní pasta s fluoridem (75 ml) - Black - s mátou a aktivním uhlím
Bělicí zubní pasta s fluoridem (75 ml) - Black - s mátou a aktivním uhlím
Detail produktu
Dětská zubní pasta - jahoda BIO (75 ml) - bez fluoru
Dětská zubní pasta - jahoda BIO (75 ml) - bez fluoru
Detail produktu
Zubní pasta s fluoridem (75 ml) - Cinnamon Orange - s pomerančem a skořicí
Zubní pasta s fluoridem (75 ml) - Cinnamon Orange - s pomerančem a skořicí
Detail produktu

Kategorie Hledání Chat
TOPlist