Cizrna beraní (Cicer arietinum)
Další názvy: cicer, římský hrách, cirna, cyzrna, cizrna obecná, chickpeas
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Cizrna beraní (Cicer arietinum), známá také jako cicer, římský hrách, cirna, cyzrna nebo cizrna obecná, je rostlina z čeledi bobovitých. Fazole této rostliny jsou hlavní složkou mnoha tradičních jídel Jižní Asie, Středomoří a Předního východu. Po staletí byla cizrna oblíbenou potravinou v těchto regionech a dnes je známa a oblíbená po celém světě.
Cizrna je plodem rostliny, který je bohatý na proteiny a vlákninu, a má množství užití ve výrobě potravin. Používá se například na výrobu humusu, tradičního středovýchodního pokrmu, který se připravuje z cizrny, tahini (sezamová pasta), česneku a citrónu. Dále se z cizrny vyrábí falafel, oblíbené vegetariánské kuličky, které pocházejí z Předního východu. Cizrna je také důležitou součástí indické kuchyně, kde se z ní vyrábí chana masala, pokrm z cizrny a koření, nebo se z ní vyrábí mouka, tzv. gramová mouka, která se používá na výrobu sladkostí a smažených jídel. Cizrna je také oblíbeným přísadou polévek a salátů. V poslední době se z cizrny vyrábí také rostlinná mléka a alternativy masa. Bez ohledu na to, jak je cizrna připravena, je vždy skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny.
Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.

Tuhý deodorant Himalaya BIO (40 g) - se svěží vůní čajovníku a eukalyptu
Detail produktu
Clinique Happy parfémovaná voda pro ženy
Detail produktu
Atyaab Anabia Blue parfémovaný olej pro muže
Detail produktu
Bio Kávový pleťový peeling 3v1 70 ml
Detail produktu
Elie Saab Le Parfum parfémovaná voda pro ženy
Detail produktu