facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Cinnamic Aldehyde

Další názvy: (2E)-3-Phenylprop-2-enal, Cinnalmaldehyd

Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)


Cinnamic aldehyde: aromatická sloučenina s širokým uplatněním v průmyslu i přírodě

Cinnamic aldehyde, známý též jako skořicový aldehyd nebo trans-cinnamaldehyd, je aromatická sloučenina s charakteristickou teplou vůní skořice. Jedná se o přírodní organickou látku patřící mezi aldehydy, konkrétně deriváty skořicové kyseliny. Cinnamaldehyd je hojně využíván v potravinářském, kosmetickém i farmaceutickém průmyslu, přičemž zaujímá důležité místo nejen díky své vůni, ale také pro své biologické účinky.

Chemické vlastnosti

Systematický název skořicového aldehydu je (2E)-3-fenylprop-2-enal a jeho chemický vzorec je C9H8O. Látka se vyznačuje světle žlutou až jantarovou barvou a v běžných podmínkách se jedná o kapalinu. Má příjemnou, silně aromatickou vůni připomínající skořici. Bod varu cinnamaldehydu se pohybuje kolem 248 °C, s bodem tání přibližně na 33 °C. Hustota této látky je asi 1,05 g/cm³ při 20 °C.

Cinnamic aldehyde je ve vodě málo rozpustný, lépe se však rozpouští v organických rozpouštědlech, jako je ethanol, diethylether nebo chloroform. Přirozeně se vyskytuje jako hlavní složka silice pravé skořice (Cinnamomum verum), kde může tvořit až 90 % objemu silice.

Využití a aplikace

Cinnamaldehyd je díky své příjemné vůni a chuťovým vlastnostem hojně využíván v potravinářství jako přírodní aroma do potravin a nápojů, zejména do pečiva, cukrovinek a kořeněných produktů. Je schválenou potravinářskou přísadou podle Evropského potravinového úřadu (EFSA) a často se uvádí jako přírodní složka pod označením E 1507.

V parfumerii a kosmetice se cinnamic aldehyde používá jako složka parfémů, mýdel a krémů, kde přispívá nejen k vůni, ale má také antimikrobiální účinky, které prodlužují trvanlivost produktů. Tyto vlastnosti činí cinnamaldehyd vhodnou látkou ve formulacích přírodních čistících prostředků, jak potvrzuje i článek na Ferwer.cz o přírodních dezinfekčních prostředcích, kde je zmíněn jako jedna z účinných přírodních vůní s antibakteriální funkcí.

Ve farmaceutickém průmyslu se využívá jako pomocná látka s protizánětlivými, antimykotickými a antioxidantními vlastnostmi. Z výzkumů publikovaných v Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research vyplývá, že cinnamaldehyd může hrát roli v prevenci oxidačního stresu a inhibici růstu některých patogenních mikroorganismů.

V průmyslu nachází své uplatnění i jako meziprodukt při syntéze dalších chemikálií, včetně vonných a chuťových látek, polymerů a pesticidů.

Přirozený výskyt a výroba

Cinnamic aldehyde je hlavní účinnou aromatickou složkou v silici z kůry skořicovníku, zejména Cinnamomum cassia a Cinnamomum verum. Získává se parní destilací z mleté kůry nebo listů těchto rostlin. Ve formě extraktu jej lze nalézt nejen v čajích a kořenících směsích, ale i v některých přírodních repelentech.

Kromě přírodní extrakce se cinnamaldehyd vyrábí i syntetickou cestou. Obvyklým průmyslovým postupem je aldolová kondenzace benzaldehydu a acetaldehydu, která za přítomnosti zásaditých katalyzátorů umožňuje syntézu látky v technicky využitelném měřítku. Syntetický cinnamaldehyd se neliší strukturou ani vlastnostmi od přírodní varianty.

Bezpečnost a ekologie

Přestože je cinnamic aldehyde přírodní sloučeninou, jeho vyšší koncentrace může být dráždivá pro kůži, dýchací cesty a oči. Podle bezpečnostních listů klasifikuje Evropská chemická agentura tato aromata za potenciálně alergenní – zejména u citlivějších osob může způsobit kontaktní dermatitidu nebo respirační potíže. Proto bývá ve směsích deklarován mezi alergeny.

Z hlediska ekologie je cinnamaldehyd poměrně dobře biologicky odbouratelný a v rozumném množství nepředstavuje závažný environmentální problém. Studie publikované v Science of the Total Environment ukazují, že v běžných aplikačních koncentracích je riziko pro vodní organismy minimální. Avšak ve větších objemech by mohl negativně působit na vodní ekosystémy.

Zajímavosti a souvislosti

S cinnamic aldehydem se setkáváme častěji, než si uvědomujeme. Kromě potravin a kosmetiky je přítomen v e-liquidech do elektronických cigaret, kde zajišťuje aromatickou složku chutí. Jeho antibakteriální aktivita se zkoumá i ve vztahu k přírodní medicíně, například v boji proti Helicobacter pylori, původci žaludečních vředů.

V historii byl cinnamaldehyd ceněným atributem pravé skořice, která si již ve starověkém Egyptě našla cestu do parfémů, balzamů i léčiv. Díky identifikaci této klíčové aromatické složky moderní chemie umožnila jeho širší dostupnost a aplikaci.

Zajímavostí je, že cinnamaldehyd slouží jako přírodní repelent proti hmyzu, včetně komárů a vos, jak potvrdily výzkumy publikované v Pest Management Science. Díky těmto vlastnostem si našel cestu i do některých přírodních voňavek nebo osvěžovačů vzduchu.

Shrnutí

Cinnamic aldehyde je aromatická sloučenina s typickou skořicovou vůní, široce využívaná v kosmetice, potravinářství i farmaceutickém průmyslu. Jeho přírodní výskyt ve skořicové silici a účinky jako aroma, antioxidant či mírné antiseptikum jej činí cennou a všestrannou chemickou látkou. Díky svému původu a vlastnostem je cinnamaldehyd nejen zajímavý z pohledu chemie, ale zůstává i populární a hojně používanou látkou ve výrobcích každodenní potřeby.

Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.

Kondicionér Zklidňující levandule 180 ml BIO
Kondicionér Zklidňující levandule 180 ml BIO
Detail produktu
Šampon Tea tree 500ml BIO
Šampon Tea tree 500ml BIO
Detail produktu
Dolce & Gabbana Light Blue Eau Intense parfémovaná voda pro ženy
Dolce & Gabbana Light Blue Eau Intense parfémovaná voda pro ženy
Detail produktu
Desinfekční prostředek na ruce 300 ml
Desinfekční prostředek na ruce 300 ml
Detail produktu
Imunita 10 ml
Imunita 10 ml
Detail produktu
Emir Juicy Melange parfémovaná voda unisex
Emir Juicy Melange parfémovaná voda unisex
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík Chat
TOPlist