facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Cholesterol

Další názvy: provitamin D, cholestyryl alcohol

Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)


Cholesterol: nezbytná látka s mnoha mýty

Cholesterol je organická sloučenina ze skupiny sterolů, která se nachází ve všech živočišných buňkách. Jde o zásadní složku buněčných membrán a výchozí látku pro syntézu několika důležitých hormonů a vitamínu D. Ačkoliv má cholesterol v médiích často negativní konotaci, ve skutečnosti je pro lidské tělo zcela nezbytný. Tato látka, známá také pod systematickým názvem cholest-5-en-3β-ol, nese CAS číslo 57-88-5 a v angličtině je označována jednoduše jako cholesterol.

Chemické vlastnosti

Cholesterol má chemický vzorec C₂₇H₄₆O a patří mezi steroidní alkoholy. Je to bílá až nažloutlá pevná látka, která je nerozpustná ve vodě, ale dobře se rozpouští v tucích a organických rozpouštědlech, jako je ethanol nebo chloroform. Má voskovitou konzistenci a nemá výraznou vůni. Teplota tání čistého cholesterolu se pohybuje okolo 148–150 °C. Díky své lipofilní povaze tvoří základní složku lipidových dvojvrstev v membránách všech živočišných buněk.

V přírodě se vyskytuje výhradně v živočišných organismech – v rostlinách ho nenajdeme. V těle člověka je nejvíce koncentrován v játrech, mozku, nadledvinkách a v nervové tkáni.

Využití a aplikace

Cholesterol má v těle klíčovou biologickou funkci. Působí jako výchozí látka pro biosyntézu steroidních hormonů, včetně pohlavních hormonů (testosteron, estrogen), kortikosteroidů a žlučových kyselin. Tyto látky regulují širokou škálu tělesných procesů, od metabolismu až po imunitní reakce.

V lékařství se cholesterol využívá pro výzkum metabolických poruch, především dyslipidémie, která je spojena se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. V některých případech se podává syntetický cholesterol v rámci speciálních léků nebo doplňků stravy u pacientů s omezenou schopností vytvářet vlastní.

V průmyslu se cholesterol používá při přípravě některých typů kosmetiky a farmaceutických krémů, kde napomáhá stabilitě emulzí a zlepšuje pronikání účinných látek do kůže. Vědecký výzkum ho také využívá jako modelový lipid pro studium buněčných membrán.

Přirozený výskyt a výroba

V lidském těle vzniká většina cholesterolu endogenně – tedy vnitřně. Hlavním místem jeho syntézy jsou játra, kde se produkuje denně 1 až 2 gramy této látky. Syntéza cholesterolu probíhá mevalonátovou cestou, jejímž klíčovým enzymem je HMG-CoA reduktáza – právě tato dráha je cílem statinových léků, které ji inhibují za účelem snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Zbylá část cholesterolu pochází z potravy, především z živočišných produktů jako jsou vejce, maso, sýry či máslo. Potraviny rostlinného původu cholesterol neobsahují, ačkoliv mohou obsahovat podobně strukturálně uspořádané látky zvané fytosteroly.

Komerčně se cholesterol izoluje z živočišných tuků nebo syntetizuje chemicky, především pro laboratorní nebo farmaceutické účely.

Bezpečnost a ekologie

Cholesterol sám o sobě není toxický ani dráždivý. Je to přirozená součást lidského těla. Nicméně zvýšené koncentrace cholesterolu v krevní plazmě – především tzv. LDL cholesterolu („špatný cholesterol") – mohou být spojeny se zvýšeným rizikem aterosklerózy, srdečního infarktu nebo cévní mozkové příhody.

Z environmentálního hlediska není cholesterol problematickou sloučeninou. Jelikož se jedná o přírodní látku, je snadno biodegradovatelný a v běžných koncentracích nevykazuje škodlivé účinky na ekologické systémy.

Zajímavosti a souvislosti

Cholesterol byl poprvé izolován z lidských žlučových kamenů v roce 1784 německým chemikem François Poulletier de la Salle. Název této látky je odvozen z řeckého „chole" (žluč) a „stereos" (pevný), protože byl nalezen v tvrdých žlučových usazeninách. Pojem „cholesterol" používal až později chemik Eugène Chevreul.

Přítomnost cholesterolu je nezbytná i pro správný vývoj plodů – novorozenec s genetickou poruchou metabolismu cholesterolu může trpět závažnými zdravotními komplikacemi (například Smith-Lemli-Opitzův syndrom).

Zajímavé je, že rostliny si vytvářejí fytosteroly, strukturálně blízké cholesterolu, které ovšem působí pozitivně – v organismu mohou například konkurovat vstřebávání LDL cholesterolu ze střeva, čímž přispívají ke zdravější hladině lipidů. Tento efekt je zmiňován i v článku na blogu Ferwer o zdravé výživě a rostlinných alternativách.

Shrnutí

Cholesterol je nepostradatelná biologická látka, která hraje klíčovou roli v řadě metabolických procesů. Přestože je často spojován s rizikem kardiovaskulárních onemocnění, v přiměřené míře je pro organismus zcela nezbytný. Jeho význam spočívá nejen v podpoře buněčné struktury, ale i v syntéze hormonů a vitamínu D. Porozumění funkcím a regulaci cholesterolu má zásadní význam pro zdraví, prevenci civilizačních nemocí i vývoj moderních léčiv.

Cholesterol můžete nalézt v následujících produktech

Bio Kokosový olej bez vůně 420 ml
Bio Kokosový olej bez vůně 420 ml
Detail produktu
Vitaminy a minerály pro ženy v přechodu, 60 kapslí
Vitaminy a minerály pro ženy v přechodu, 60 kapslí
Detail produktu
Pleťové sérum - Komplex ceramidů (30 ml) - obnovuje ochranný film pleti
Pleťové sérum - Komplex ceramidů (30 ml) - obnovuje ochranný film pleti
Detail produktu
Fair Trade Bio Kokosový olej panenský 120 ml
Fair Trade Bio Kokosový olej panenský 120 ml
Detail produktu
Fair Trade Bio Kokosový olej panenský 420 ml
Fair Trade Bio Kokosový olej panenský 420 ml
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík Chat
TOPlist