Cholesterol
Další názvy: provitamin D, cholestyryl alcohol
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Cholesterol: nezbytná látka s mnoha mýty
Cholesterol je organická sloučenina ze skupiny sterolů, která se nachází ve všech živočišných buňkách. Jde o zásadní složku buněčných membrán a výchozí látku pro syntézu několika důležitých hormonů a vitamínu D. Ačkoliv má cholesterol v médiích často negativní konotaci, ve skutečnosti je pro lidské tělo zcela nezbytný. Tato látka, známá také pod systematickým názvem cholest-5-en-3β-ol, nese CAS číslo 57-88-5 a v angličtině je označována jednoduše jako cholesterol.
Chemické vlastnosti
Cholesterol má chemický vzorec C₂₇H₄₆O a patří mezi steroidní alkoholy. Je to bílá až nažloutlá pevná látka, která je nerozpustná ve vodě, ale dobře se rozpouští v tucích a organických rozpouštědlech, jako je ethanol nebo chloroform. Má voskovitou konzistenci a nemá výraznou vůni. Teplota tání čistého cholesterolu se pohybuje okolo 148–150 °C. Díky své lipofilní povaze tvoří základní složku lipidových dvojvrstev v membránách všech živočišných buněk.
V přírodě se vyskytuje výhradně v živočišných organismech – v rostlinách ho nenajdeme. V těle člověka je nejvíce koncentrován v játrech, mozku, nadledvinkách a v nervové tkáni.
Využití a aplikace
Cholesterol má v těle klíčovou biologickou funkci. Působí jako výchozí látka pro biosyntézu steroidních hormonů, včetně pohlavních hormonů (testosteron, estrogen), kortikosteroidů a žlučových kyselin. Tyto látky regulují širokou škálu tělesných procesů, od metabolismu až po imunitní reakce.
V lékařství se cholesterol využívá pro výzkum metabolických poruch, především dyslipidémie, která je spojena se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. V některých případech se podává syntetický cholesterol v rámci speciálních léků nebo doplňků stravy u pacientů s omezenou schopností vytvářet vlastní.
V průmyslu se cholesterol používá při přípravě některých typů kosmetiky a farmaceutických krémů, kde napomáhá stabilitě emulzí a zlepšuje pronikání účinných látek do kůže. Vědecký výzkum ho také využívá jako modelový lipid pro studium buněčných membrán.
Přirozený výskyt a výroba
V lidském těle vzniká většina cholesterolu endogenně – tedy vnitřně. Hlavním místem jeho syntézy jsou játra, kde se produkuje denně 1 až 2 gramy této látky. Syntéza cholesterolu probíhá mevalonátovou cestou, jejímž klíčovým enzymem je HMG-CoA reduktáza – právě tato dráha je cílem statinových léků, které ji inhibují za účelem snížení hladiny cholesterolu v krvi.
Zbylá část cholesterolu pochází z potravy, především z živočišných produktů jako jsou vejce, maso, sýry či máslo. Potraviny rostlinného původu cholesterol neobsahují, ačkoliv mohou obsahovat podobně strukturálně uspořádané látky zvané fytosteroly.
Komerčně se cholesterol izoluje z živočišných tuků nebo syntetizuje chemicky, především pro laboratorní nebo farmaceutické účely.
Bezpečnost a ekologie
Cholesterol sám o sobě není toxický ani dráždivý. Je to přirozená součást lidského těla. Nicméně zvýšené koncentrace cholesterolu v krevní plazmě – především tzv. LDL cholesterolu („špatný cholesterol") – mohou být spojeny se zvýšeným rizikem aterosklerózy, srdečního infarktu nebo cévní mozkové příhody.
Z environmentálního hlediska není cholesterol problematickou sloučeninou. Jelikož se jedná o přírodní látku, je snadno biodegradovatelný a v běžných koncentracích nevykazuje škodlivé účinky na ekologické systémy.
Zajímavosti a souvislosti
Cholesterol byl poprvé izolován z lidských žlučových kamenů v roce 1784 německým chemikem François Poulletier de la Salle. Název této látky je odvozen z řeckého „chole" (žluč) a „stereos" (pevný), protože byl nalezen v tvrdých žlučových usazeninách. Pojem „cholesterol" používal až později chemik Eugène Chevreul.
Přítomnost cholesterolu je nezbytná i pro správný vývoj plodů – novorozenec s genetickou poruchou metabolismu cholesterolu může trpět závažnými zdravotními komplikacemi (například Smith-Lemli-Opitzův syndrom).
Zajímavé je, že rostliny si vytvářejí fytosteroly, strukturálně blízké cholesterolu, které ovšem působí pozitivně – v organismu mohou například konkurovat vstřebávání LDL cholesterolu ze střeva, čímž přispívají ke zdravější hladině lipidů. Tento efekt je zmiňován i v článku na blogu Ferwer o zdravé výživě a rostlinných alternativách.
Shrnutí
Cholesterol je nepostradatelná biologická látka, která hraje klíčovou roli v řadě metabolických procesů. Přestože je často spojován s rizikem kardiovaskulárních onemocnění, v přiměřené míře je pro organismus zcela nezbytný. Jeho význam spočívá nejen v podpoře buněčné struktury, ale i v syntéze hormonů a vitamínu D. Porozumění funkcím a regulaci cholesterolu má zásadní význam pro zdraví, prevenci civilizačních nemocí i vývoj moderních léčiv.
Cholesterol můžete nalézt v následujících produktech
Bio Kokosový olej bez vůně 420 ml
Detail produktu
Vitaminy a minerály pro ženy v přechodu, 60 kapslí
Detail produktu
Pleťové sérum - Komplex ceramidů (30 ml) - obnovuje ochranný film pleti
Detail produktu
Fair Trade Bio Kokosový olej panenský 120 ml
Detail produktu