Chlebovník různolistý (Artocarpus heterophyllus)
Další názvy: jackfruit, kanú, žakie
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Chlebovník různolistý: tropický zázrak s chemicky i nutričně cenným plodem
Chlebovník různolistý (latinsky Artocarpus heterophyllus, anglicky jackfruit tree) je exotický strom pocházející z jihovýchodní Asie, známý především díky svým mohutným plodům – jackfruitům. Tyto plody jsou nejen nutričně bohaté, ale zaujímají i chemiky: obsahují zajímavé bioaktivní látky s potenciálem pro potravinářství, kosmetiku i medicínu. Artocarpus heterophyllus bývá někdy zaměňován s příbuzným chlebovníkem obecným (Artocarpus altilis), nicméně oba druhy mají rozdílné botanické i chemické vlastnosti.
Chemické vlastnosti
Chlebovník různolistý není jednotlivou chemickou sloučeninou, ale rostlinou, přičemž jeho chemickou zajímavost představují zejména látky obsažené v jeho plodech, semenech a listech. Mezi nejvýznamnější bioaktivní složky patří:
- flavonoidy (např. artocarpin)
- fenolické kyseliny (např. kyselina galová)
- stilbenoidy
- terpenoidy a lignany
Například artocarpin (systematický název: 5,2′,4′-trihydroxy-6-(3-methylbut-2-enyl)flavon) je flavonoidový derivát, který vykazuje silné antioxidantní a antibakteriální účinky. Chemický vzorec artocarpinu je C20H20O5.
Plody jackfruitu jsou masivní, dosahují hmotnosti až 30 kg, mají žlutozelenou slupku a intenzivní vůni. Dužina je vláknitá, sladká a bohatá na sacharidy, zejména fruktózu a sacharózu. V nezralém stavu má viskózní konzistenci podobnou masu, což z ní činí populární náhradu živočišných produktů.
Jackfruit obsahuje také alkaloidy, saponiny a třísloviny, které přispívají k jeho antibakteriálním a protizánětlivým účinkům.
Využití a aplikace
Chlebovník různolistý nachází široké uplatnění v různých oblastech díky své nutriční hodnotě i obsahu biologicky aktivních látek:
- Potravinářství: Dužina jackfruitu se používá jak v nezralé formě (např. jako veganská alternativa masa), tak v zralé formě jako dezertní surovina. Obsahuje vlákninu, vitaminy skupiny B, draslík a antioxidanty.
- Farmacie a tradiční medicína: Z výtažků listů a semen se v tradiční asijské medicíně připravují prostředky na podporu trávení, snížení hladiny cukru v krvi a pro lepší funkci jater.
- Kosmetika: Díky vysokému obsahu antioxidantů jsou extrakty z listů a plodů jackfruitu využívány v přírodních krémech a sérech proti stárnutí pokožky.
- Textilní a dřevařský průmysl: Dřevo chlebovníku se využívá k výrobě nábytku a hudebních nástrojů, zejména v Indii a na Srí Lance.
Přirozený výskyt a výroba
Chlebovník různolistý pochází původně z Indie, Bangladéše a Srí Lanky, ale dnes je rozšířen po celé tropické Asii, zejména v Thajsku, Indonésii a na Filipínách. Pěstuje se také v Africe, Karibiku a částech Brazílie a Floridy. Roste až do nadmořské výšky 1200 m a preferuje vlhké tropické klima.
Komerční pěstování jackfruitu probíhá formou extenzivních sadů, přičemž strom začíná plodit zhruba po 3–6 letech. Vzhledem ke své velikosti a robustnosti je sběr plodů náročný, častokrát ruční.
Z chemického hlediska je izolace artocarpinu a dalších flavonoidů prováděna extrakcí z listů nebo kůry, obvykle pomocí etanolu nebo jiných organických rozpouštědel, následovanou chromatografickou separací. Tento postup je běžně využíván v laboratořích zabývajících se vývojem přírodních léčiv.
Bezpečnost a ekologie
Chlebovník různolistý je obecně považován za bezpečný pro konzumaci, a to jak v syrové, tak tepelně upravené podobě. Plody však mohou u některých jedinců vyvolat alergické reakce, zejména u lidí citlivých na latex, neboť jackfruit obsahuje některé látky s podobnou strukturou.
Z hlediska ekologie je chlebovník poměrně šetrnou plodinou – nepotřebuje intenzivní chemické zásahy, stíní krajinu a snižuje erozi. Jeho pěstování má minimální uhlíkovou stopu vzhledem k vysokým výnosům na plochu. V řadě případů se využívá i jako agrolesnický prvek, například v rámci trvale udržitelných systémů v tropických oblastech.
Na stránkách Ferwer.cz se můžete dočíst, že rostlinné extrakty jako ten z jackfruitu mají v přírodní kosmetice stále rostoucí význam právě díky své bezpečnosti a funkčním vlastnostem.
Zajímavosti a souvislosti
Jackfruit je největší známý jedlý plod rostliny – rekordní kousky váží až 55 kg. V některých zemích je považován za národní ovoce – například v Bangladéši.
Nezralé plody si získávají oblibu jako veganská náhrada masa nejen díky struktuře, ale i pro obsah resistentního škrobu, který může napomáhat zdraví střevní mikroflóry. V Indii je jackfruit tradiční součástí ajurvédské medicíny, kde se používá jak plod, tak listy a semena.
Z chemického hlediska je zajímavé, že některé flavonoidy izolované z jackfruitu vykazují cytotoxické účinky na nádorové buňky, což z nich činí potenciální kandidáty pro farmaceutický výzkum. Např. studie publikovaná v Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine analyzovala účinek různých frakcí extraktů jackfruitu na rakovinné buněčné linie a získala slibné výsledky.
Shrnutí
Chlebovník různolistý, známý též jako jackfruit, představuje výjimečnou rostlinu s nutričními, chemickými i praktickými benefity. Jeho plody jsou nejen chutné a výživné, ale obsahují i cenné sloučeniny s antioxidačním a protizánětlivým účinkem. Díky své adaptabilitě a šetrnosti k přírodě je navíc ekologicky příznivou potravinou s potenciálem do budoucna. Ať už v kuchyni, kosmetice nebo jako inspirace pro vědecký výzkum – jackfruit zůstává tropickým zázrakem s mnohostranným využitím.
Chlebovník různolistý (Artocarpus heterophyllus) můžete nalézt v následujících produktech
Set vzorků parfémů 5 ks
Detail produktu
Bělicí mátová zubní pasta Ecobio (75 ml) - bez fluoru
Detail produktu
EKO Baby Sprej na skvrny na kojeneckém prádle (300ml)
Detail produktu
Enzymatický peeling pro všechny typy pleti (30 ml) - vyhovuje i citlivé pokožce
Detail produktu
Zubní pasta s mátou BIO (75 ml) - pečuje o zubní sklovinu i dásně
Detail produktu