Butylhydroxyanisol (BHA)
Další názvy: Butylated Hydroxyanisol, Butylovaný hydroxyanisol, BHA, E 320, Antioxine B, Embanox, Nipantiox1-F, Protex, Sustane 1-F, Tenox BHA
Skóre škodlivosti: 4 (Lehce škodlivá chemie)
Co je butylhydroxyanisol (BHA) a proč se o něj zajímat
Butylhydroxyanisol, známý také pod zkratkou BHA (z anglického názvu Butylated Hydroxyanisole), je syntetická organická sloučenina, která patří do skupiny fenolických antioxidantů. V chemických kruzích jej nalezneme i pod systematickým názvem 2-terc-butyl-4-methoxyfenol. BHA se hojně používá jako stabilizátor a konzervant, obzvláště v potravinářském a kosmetickém průmyslu, kde pomáhá zpomalit oxidaci tuků a olejů.
Tato látka budí pozornost jak díky svým konzervačním schopnostem, tak kvůli kontroverzím ohledně její bezpečnosti. V následujícím článku se podíváme blíže na chemické vlastnosti BHA, jeho praktická využití, výrobu, dopad na zdraví i životní prostředí a zajímavosti z běžného života.
Chemické vlastnosti butylhydroxyanisolu
Butylhydroxyanisol je směsí dvou izomerů: 3-terc-butyl-4-hydroxyanisol a 2-terc-butyl-4-hydroxyanisol. Jeho molekulární vzorec je C11H16O2 a CAS číslo je 25013-16-5. V čisté formě se jedná o voskovitou bílou nebo slabě žlutou pevnou látku s lehce aromatickým zápachem. Má nízký bod tání (cca 48 °C) a je dobře rozpustný v tucích, alkoholech a organických rozpouštědlech, ale špatně ve vodě.
BHA vykazuje antioxidační účinky tím, že inhibuje tvorbu volných radikálů a zpomaluje oxidaci nenasycených lipidů. Díky své schopnosti zadržet proces žluknutí se stal nepostradatelnou součástí receptur produktů s obsahem olejů.
Využití a aplikace BHA v průmyslu
Nejběžnější použití butylhydroxyanisolu je jako potravinářského antioxidantu. Patří mezi schválené přísady a v Evropské unii nese označení E320. Přidává se zejména do tuků, margarínů, sušených polévek, žvýkaček, instantních výrobků a cerealních směsí, kde prodlužuje trvanlivost tím, že chrání před nežádoucí oxidací.
Mimo potraviny se BHA často přidává do kosmetiky a osobní hygieny – například do rtěnek, krémů, deodorantů nebo pleťových mlék, kde napomáhá zachovat kvalitu olejových složek v produktech. Používá se rovněž ve farmaceutickém průmyslu, zejména v mastích a léčivech citlivých na degradaci kyslíkem.
Kromě toho má také uplatnění v průmyslu plastů a gumy, kde slouží jako stabilizátor při skladování i výrobním procesu.
Přirozený výskyt a výroba
Butylhydroxyanisol není látkou přirozeně vyskytující se v přírodě – jedná se o zcela syntetickou sloučeninu. Vyrábí se chemickou reakcí mezi p-methoxyfenolem a isobutylenem za účasti kyselinových katalyzátorů. Výsledkem je směs izomerů, kterou lze po nezbytné purifikaci dále zpracovávat do produktů cílových průmyslových sektorů.
Důvodem masového zavedení BHA do průmyslu bylo hledání stabilních a levných antioxidantů, které by mohly nahradit méně stabilní přírodní alternativy v široké škále aplikací.
Bezpečnost a ekologie
Otázka bezpečnosti butylhydroxyanisolu je dlouhodobě předmětem vědeckých i veřejných debat. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a americká FDA považují BHA v nízkých dávkách za bezpečný pro lidskou spotřebu. Stanovený denní přípustný příjem (ADI) činí maximálně 1 mg/kg tělesné hmotnosti.
Nicméně některé studie ukázaly, že při vysokých dávkách BHA může u laboratorních zvířat docházet k negativním účinkům na játra nebo k rozvoji nádorů. Na základě těchto studií označuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) BHA jako látku skupiny 2B – tj. "možná karcinogenní pro člověka". To neznamená, že BHA je prokázaně nebezpečný, ale že existují omezené důkazy o jeho karcinogenitě u lidí.
Z environmentálního hlediska se BHA rozkládá pomalu a může mít toxické účinky na vodní organismy. Je proto důležité dbát na kontrolované vypouštění odpadních vod v průmyslové výrobě. V rámci trendu udržitelnosti se stále více firem snaží nahrazovat syntetické antioxidanty jako je BHA přírodními alternativami, například extrakty z rozmarýnu.
Zajímavosti a každodenní souvislosti
Ačkoli o BHA většina lidí možná nikdy neslyšela, denně jej konzumujeme v malém množství, pokud jíme zpracované potraviny nebo používáme kosmetiku zakoupenou v obchodech. Najít ho můžeme i v obalech s potravinami, kde se používá jako ochranná vrstva pro zvýšení trvanlivosti produktu.
Obsažen bývá také v některých typech žvýkaček, sušených rybách nebo kořenících směsích. V kosmetice je častým stabilizátorem vonných složek.
Zajímavostí je, že v některých zemích, například v Japonsku nebo některých skandinávských státech, byly jeho použití v určitých výrobcích omezeno v rámci preventivního přístupu.
Diskuzi o bezpečnosti BHA zpopularizovala také řada ekologických značek. Například v blogu Ekodrogerie a citlivá pokožka zmiňují vliv syntetických látek na pokožku a důvody, proč se je snaží ve svých produktech nahradit.
Shrnutí: malá látka s velkým dopadem
Butylhydroxyanisol (BHA) je malá, ale účinná látka, která hraje důležitou roli v potravinářství, kosmetice i průmyslu. Jeho schopnost zpomalit oxidaci a prodloužit trvanlivost produktů z něj činí ceněný antioxidant. Přesto je vhodné chápat související rizika a volit produkty dle informovaného výběru – zejména pokud se snažíme o ekologický přístup nebo máme citlivou pokožku.
Jeho významná přítomnost v každodenním životě je dalším důvodem, proč o této látce alespoň něco vědět.
Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.
Pregna-Plan Multivitamin pro těhotné i kojící matky, 60 tablet
Detail produktu
MultiVit - Multivitamíny a minerály pro vegany, 60 tablet
Detail produktu
Mugler Alien parfémovaná voda pro ženy
Detail produktu
Ostropestřec komplex pro játra, 120 kapslí
Detail produktu
Prášková barva na vlasy 100g Kaštan
Detail produktu