Bazalka pravá (Ocimum basilicum)
Další názvy: Bazalka vonná
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Bazalka pravá: aromatická bylina s bohatou chemií i využitím
Bazalka pravá (Ocimum basilicum), někdy nazývaná také pravá bazalka nebo sladká bazalka, je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), známá nejen v kuchyni, ale i v přírodní medicíně a kosmetice. Obsahuje pestrou směs biologicky aktivních sloučenin, díky nimž má své charakteristické aroma a řadu zajímavých chemických i léčebných vlastností. V angličtině se označuje jako "sweet basil”. Přestože se jedná o přírodní produkt, vědci zkoumají její aktivní látky do detailu.
Chemické vlastnosti
Hlavní biologicky aktivní sloučeniny bazalky pravé pocházejí z esenciálního oleje získaného parovodní destilací z listů. Tento olej obsahuje látky jako linalool, eugenol, methylchavikol (také známý jako estragol), cineol či kafr. Nejvýznamnější komponentou z hlediska vůně a účinků bývá právě linalool – systematicky označovaný jako 3,7-dimethylocta-1,6-dien-3-ol, s chemickým vzorcem C10H18O. Tento terpenoid je zodpovědný za svěží květinové aroma.
Fyzikální vlastnosti aktivních látek se liší podle typu. Např. linalool je bezbarvá kapalina s teplotou varu okolo 198 °C, hořlavá a má slabě sladkou, květinovou vůni. Eugenol (C10H12O2), který dodává charakteristické hřebíčkové tóny, je také přítomen v nižších koncentracích. Všechny tyto látky jsou velmi málo rozpustné ve vodě, ale dobře rozpustné v organických rozpouštědlech (např. etanol, oleje).
Kromě těkavých složek bazalka obsahuje i fenolické kyseliny (například kyselinu rozmarýnovou) a flavonoidy s významnými antioxidačními účinky.
Využití a aplikace
Bazalka pravá je široce využívaná zejména v potravinářství jako koření pro svou svěží, lehce nasládlou chuť. Je základní složkou italské kuchyně – zejména v pestu, rajčatových omáčkách nebo na pizze. Z chemického hlediska je důležité, že její esenciální oleje mají i antimikrobiální účinky, proto bývá bazalka používána jako přírodní konzervant.
V kosmetickém průmyslu se extrakty z bazalky využívají do pleťových vod, parfémů, sprchových gelů a šamponů. Esenciální olej z bazalky má tonizační a antiseptický efekt a přispívá k regeneraci pokožky.
V tradiční i moderní bylinné medicíně má bazalka význam díky svým adaptogenním, protizánětlivým a antioxidačním účinkům. Studie publikovaná v Journal of Ethnopharmacology potvrzuje, že bazalka vykazuje mírný anxiolytický (proti úzkosti působící) účinek, což může vysvětlovat její oblibu i v aromaterapii.
Na blogu Ferwer se dočtete také o tom, jak lze esenciální oleje – včetně toho bazalkového – zapojit do každodenní péče o domácnost nebo tělo.
Přirozený výskyt a výroba
Bazalka pravá pochází z tropických oblastí Asie, především z Indie a jihovýchodní Asie, odkud se rozšířila do Evropy a později do celého světa. Dnes se pěstuje prakticky ve všech teplých a mírných pásmech jako jednoletá bylina.
Esenciální oleje se získávají parní destilací z čerstvých nebo sušených listů. Jejich chemické složení se liší v závislosti na odrůdě, klimatu a způsobu zpracování. Například tzv. chemotypy bazalky se dělí podle dominantní složky – některé obsahují více linaloolu, jiné estragolu, což ovlivňuje i její vůni a terapeutické vlastnosti.
Bezpečnost a ekologie
Bazalka jako rostlina je obecně považována za bezpečnou pro běžnou spotřebu v potravinách. Při aplikaci esenciálního oleje na kůži je však nutná opatrnost – kvůli možnosti podráždění (zejména při vysokých koncentracích) nebo fotosenzitivních reakcí. Některé sloučeniny, jako estragol, jsou předmětem zkoumání kvůli potenciálně karcinogenním účinkům při dlouhodobé expozici ve vysokých dávkách.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) omezuje použití estragolu v potravinářských aromatech, zejména u výrobků určených dětem. Přesto se látky v rámci běžné konzumace bazalky považují za bezpečné.
Z ekologického hlediska je pěstování bazalky relativně nenáročné a nízkoemisní. Nevyžaduje intenzivní hnojení ani ochranu chemickými přípravky, a tak ji lze snadno začlenit do ekologického zemědělství. V ekologické kosmetice je často používána právě kvůli své bezpečnosti a přírodnímu původu, jak dokládají i produkty popisované v lexikonu Ferwer.
Zajímavosti a souvislosti
Bazalka má dlouhou historii využití v tradiční medicíně – v ájurvédě je známá dokonce v podobě tzv. "tulsi”, i když botanicky je to jiný druh (Ocimum tenuiflorum). V evropské tradici ji kdysi spojovali s ochranou před zlými duchy a nosili ji jako amulet.
Z chemického hlediska je zajímavé, že molekulové složení jejího oleje se mění i během růstového cyklu nebo v závislosti na ročním období. Moderní analytické metody, jako je plynová chromatografie spojená s hmotnostní spektrometrií (GC-MS), umožňují přesné stanovení profilu jednotlivých složek.
Využití bazalky se v posledních letech dostává i do oblastí, jako je bioinsekticidní ochrana rostlin – například výtažky z bazalky mohou odpuzovat komáry a další hmyzí škůdce.
Shrnutí
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je aromatická bylina s bohatým chemickým složením a širokým spektrem použití. Díky obsahu terpenoidů, fenolů a flavonoidů má nejen kulinářské, ale i terapeutické a kosmetické využití. Bezpečnost při běžném užívání je vysoká, při koncentraci extraktů však vyžaduje obezřetnost. Vědecký zájem o její účinky stále roste, což z ní činí zajímavou přírodní surovinu pro moderní životní styl i odpovědný přístup k ekologii.
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) můžete nalézt v následujících produktech
Prebiotický tuhý šampon s anti-pollution ochranou Intensive Care - 50 g
Detail produktu
Medová Maska s Kozím Mlékem pro Suchou/Citlivou Pleť 30 ml
Detail produktu
Zubní pasta s fluoridem (75 ml) - Cinnamon Orange - s pomerančem a skořicí
Detail produktu
Enzymatický peeling pro všechny typy pleti (30 ml) - vyhovuje i citlivé pokožce
Detail produktu
Bio Detoxikační maska s matchou a spirulinou 40 ml
Detail produktu