facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Batáty (Ipomoea batatas)

Další názvy: Sladké brambory, Sweet potatoes

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Batáty (Ipomoea batatas): výživná hlíznatá plodina s komplexní chemickou skladbou

Batáty, známé také jako sladké brambory (vědecky Ipomoea batatas), patří mezi výživově hodnotné hlíznaté plodiny, které v sobě kombinují významný obsah sacharidů, provitaminu A, vlákniny a dalších bioaktivních látek. Přestože jsou nejčastěji vnímány jako potravina, jejich chemické složení a biologický potenciál z nich činí i zajímavý objekt výzkumu v oblasti farmaceutiky, potravinářství či ekologie.

Jedná se o rostlinu z čeledi svlačcovitých (Convolvulaceae), pocházející ze střední a Jižní Ameriky. Sladké brambory se staly globálně rozšířenou surovinou, známou pod různými názvy – batáty, kumara nebo sweet potato (anglický název). I když nemají oficiální CAS číslo, protože jde o rostlinný komplex, řada jejich izolovaných látek byla již chemicky identifikována a popsána.

Chemické vlastnosti batátů

Z chemického hlediska jsou batáty bohatým zdrojem komplexních sacharidů, především škrobu (amylóza a amylopektin), simple sugar jako je glukóza a fruktóza, a především vlákniny. Charakteristickým znakem některých odrůd jsou také karotenoidy (zejména β-karoten), které dávají dužnině oranžové zabarvení a působí jako silné antioxidanty.

Batáty mají vysoký obsah vody a jejich typickou barvou je béžová, oranžová nebo fialová – v závislosti na odrůdě. Jejich skupenství je pevné (hlízy), vůně je mírně nasládlá, zvláště po uvaření či upečení. Díky obsahu flavonoidů, antokyaninů a fenolických kyselin mají některé ekologicky pěstované odrůdy antioxidační a protizánětlivé účinky, jak bylo publikováno například ve vědeckém přehledu v časopise Food & Function.

Mezi další významné sloučeniny přítomné v batátech patří vitaminy skupiny B, vitamin C, draslík a mangan. Fialové batáty navíc obsahují vysoký podíl antokyanových pigmentů, které se používají i v přírodní kosmetice či barvivech.

Využití a aplikace batátů

Batáty se nejčastěji využívají v potravinářství díky své výživové hodnotě a nízkému glykemickému indexu. Jsou oblíbené při přípravě příloh, pyré, dezertů nebo jako mouka ve formě bezlepkové alternativy. Škrob z batátů se využívá nejen v potravinářství, ale také v kosmetice a farmaceutických přípravcích, kde slouží jako nosič aktivních látek nebo zahušťovadlo.

Ve výživovém průmyslu a zdravotnické výživě se stále více prosazuje batátový prášek nebo extrakty, především díky obsahu betakarotenu a antokyaninů, které podporují zdraví očí a mají pozitivní vliv na imunitní systém.

V některých zemích, jako je Japonsko, se batáty zpracovávají i na alkoholické nápoje (např. shōchū) a v biozemědělství se využívají jako krmná složka díky vysoké nutriční hodnotě.

Ekologické využití zahrnuje například využití batátových listů jako mulč nebo zelené hmoty ke kompostování. Jejich rychlý růst a půdní krycí schopnosti zároveň napomáhají omezovat půdní erozi, jak uvádí např. studie FAO.

Přirozený výskyt a výroba

Původ batátů sahá do tropické Ameriky, ale dnes se pěstují po celém světě, nejvíce však v Asii (Čína je největší producent). V České republice dochází k rozvoji jejich pěstování především v teplejších oblastech jižní Moravy a Polabí.

Batáty se nekultivují chemicky; jde o plodinu s přímým vegetativním rozmnožováním pomocí řízků nebo hlíz. Právě genetická rozmanitost je výhodou, neboť umožňuje vznik nových odrůd s různým chemickým složením – např. vyšším obsahem antioxidantů nebo vlákniny.

Pěstování je relativně šetrné vůči životnímu prostředí a udržitelné, jak potvrzuje i článek na blogu Ferwer.cz o ekologickém zemědělství.

Bezpečnost a ekologie

Z hlediska bezpečnosti jsou batáty považovány za zcela nezávadnou potravinu, bez známých toxických účinků. Navíc obsahují látky, které mají ochranný vliv na organismus – např. antioxidanty snižující oxidační stres.

Pro alergiky je však důležité vědět, že v ojedinělých případech může dojít k přecitlivělosti na některé rostlinné bílkoviny. Skladování batátů je nutné provádět v suchém, větraném prostředí, neboť při vysoké vlhkosti hrozí plísňové kontaminace.

V ekologickém smyslu se jedná o velmi šetrnou plodinu s nízkým nárokem na chemická hnojiva a pesticidy. Navíc je velmi efektivní z hlediska přeměny sluneční energie do jedlých sacharidů.

Zajímavosti a souvislosti

V některých tradičních kulturách jsou batáty považovány za léčivou rostlinu. Například v tradiční čínské medicíně se používají k podpoře trávení a posílení energie sleziny.

Genetické výzkumy ukazují, že batáty jsou přirozeným GMO – obsahují ve svém genomu sekvence DNA od bakterií rodu Agrobacterium, které byly přeneseny přirozenou cestou před stovkami let, jak dokládá výzkum publikovaný v PNAS.

Ochucené varianty z batátů, jako chipsy, fermentované nápoje nebo batátový chléb, si získávají popularitu mezi zastánci zdravé výživy a bezlepkových diet.

Shrnutí

Batáty (Ipomoea batatas) představují výživově i chemicky cennou hlíznatou plodinu s širokým spektrem využití – od tradiční kuchyně přes zdravotnictví až po ekologické zemědělství. Díky obsahu bioaktivních látek a nenáročnému pěstování si zaslouží místo nejen v našem jídelníčku, ale i v diskusích o udržitelné výživě a přírodních zdrojích.

Batáty (Ipomoea batatas) můžete nalézt v následujících produktech

Tuhý kondicionér pro ochranu a lesk - Lesní plody (60 g)
Tuhý kondicionér pro ochranu a lesk - Lesní plody (60 g)
Detail produktu

Kategorie Hledání Chat
TOPlist