Batáty (Ipomoea batatas)
Další názvy: Sladké brambory, Sweet potatoes
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Batáty (Ipomoea batatas): výživná hlíznatá plodina s komplexní chemickou skladbou
Batáty, známé také jako sladké brambory (vědecky Ipomoea batatas), patří mezi výživově hodnotné hlíznaté plodiny, které v sobě kombinují významný obsah sacharidů, provitaminu A, vlákniny a dalších bioaktivních látek. Přestože jsou nejčastěji vnímány jako potravina, jejich chemické složení a biologický potenciál z nich činí i zajímavý objekt výzkumu v oblasti farmaceutiky, potravinářství či ekologie.
Jedná se o rostlinu z čeledi svlačcovitých (Convolvulaceae), pocházející ze střední a Jižní Ameriky. Sladké brambory se staly globálně rozšířenou surovinou, známou pod různými názvy – batáty, kumara nebo sweet potato (anglický název). I když nemají oficiální CAS číslo, protože jde o rostlinný komplex, řada jejich izolovaných látek byla již chemicky identifikována a popsána.
Chemické vlastnosti batátů
Z chemického hlediska jsou batáty bohatým zdrojem komplexních sacharidů, především škrobu (amylóza a amylopektin), simple sugar jako je glukóza a fruktóza, a především vlákniny. Charakteristickým znakem některých odrůd jsou také karotenoidy (zejména β-karoten), které dávají dužnině oranžové zabarvení a působí jako silné antioxidanty.
Batáty mají vysoký obsah vody a jejich typickou barvou je béžová, oranžová nebo fialová – v závislosti na odrůdě. Jejich skupenství je pevné (hlízy), vůně je mírně nasládlá, zvláště po uvaření či upečení. Díky obsahu flavonoidů, antokyaninů a fenolických kyselin mají některé ekologicky pěstované odrůdy antioxidační a protizánětlivé účinky, jak bylo publikováno například ve vědeckém přehledu v časopise Food & Function.
Mezi další významné sloučeniny přítomné v batátech patří vitaminy skupiny B, vitamin C, draslík a mangan. Fialové batáty navíc obsahují vysoký podíl antokyanových pigmentů, které se používají i v přírodní kosmetice či barvivech.
Využití a aplikace batátů
Batáty se nejčastěji využívají v potravinářství díky své výživové hodnotě a nízkému glykemickému indexu. Jsou oblíbené při přípravě příloh, pyré, dezertů nebo jako mouka ve formě bezlepkové alternativy. Škrob z batátů se využívá nejen v potravinářství, ale také v kosmetice a farmaceutických přípravcích, kde slouží jako nosič aktivních látek nebo zahušťovadlo.
Ve výživovém průmyslu a zdravotnické výživě se stále více prosazuje batátový prášek nebo extrakty, především díky obsahu betakarotenu a antokyaninů, které podporují zdraví očí a mají pozitivní vliv na imunitní systém.
V některých zemích, jako je Japonsko, se batáty zpracovávají i na alkoholické nápoje (např. shōchū) a v biozemědělství se využívají jako krmná složka díky vysoké nutriční hodnotě.
Ekologické využití zahrnuje například využití batátových listů jako mulč nebo zelené hmoty ke kompostování. Jejich rychlý růst a půdní krycí schopnosti zároveň napomáhají omezovat půdní erozi, jak uvádí např. studie FAO.
Přirozený výskyt a výroba
Původ batátů sahá do tropické Ameriky, ale dnes se pěstují po celém světě, nejvíce však v Asii (Čína je největší producent). V České republice dochází k rozvoji jejich pěstování především v teplejších oblastech jižní Moravy a Polabí.
Batáty se nekultivují chemicky; jde o plodinu s přímým vegetativním rozmnožováním pomocí řízků nebo hlíz. Právě genetická rozmanitost je výhodou, neboť umožňuje vznik nových odrůd s různým chemickým složením – např. vyšším obsahem antioxidantů nebo vlákniny.
Pěstování je relativně šetrné vůči životnímu prostředí a udržitelné, jak potvrzuje i článek na blogu Ferwer.cz o ekologickém zemědělství.
Bezpečnost a ekologie
Z hlediska bezpečnosti jsou batáty považovány za zcela nezávadnou potravinu, bez známých toxických účinků. Navíc obsahují látky, které mají ochranný vliv na organismus – např. antioxidanty snižující oxidační stres.
Pro alergiky je však důležité vědět, že v ojedinělých případech může dojít k přecitlivělosti na některé rostlinné bílkoviny. Skladování batátů je nutné provádět v suchém, větraném prostředí, neboť při vysoké vlhkosti hrozí plísňové kontaminace.
V ekologickém smyslu se jedná o velmi šetrnou plodinu s nízkým nárokem na chemická hnojiva a pesticidy. Navíc je velmi efektivní z hlediska přeměny sluneční energie do jedlých sacharidů.
Zajímavosti a souvislosti
V některých tradičních kulturách jsou batáty považovány za léčivou rostlinu. Například v tradiční čínské medicíně se používají k podpoře trávení a posílení energie sleziny.
Genetické výzkumy ukazují, že batáty jsou přirozeným GMO – obsahují ve svém genomu sekvence DNA od bakterií rodu Agrobacterium, které byly přeneseny přirozenou cestou před stovkami let, jak dokládá výzkum publikovaný v PNAS.
Ochucené varianty z batátů, jako chipsy, fermentované nápoje nebo batátový chléb, si získávají popularitu mezi zastánci zdravé výživy a bezlepkových diet.
Shrnutí
Batáty (Ipomoea batatas) představují výživově i chemicky cennou hlíznatou plodinu s širokým spektrem využití – od tradiční kuchyně přes zdravotnictví až po ekologické zemědělství. Díky obsahu bioaktivních látek a nenáročnému pěstování si zaslouží místo nejen v našem jídelníčku, ale i v diskusích o udržitelné výživě a přírodních zdrojích.
Batáty (Ipomoea batatas) můžete nalézt v následujících produktech