Amylase
Další názvy: Amylasa, Amyláza
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Amyláza, někdy označovaná jako Amylasa, patří mezi enzymy, které jsou schopny štěpit komplexní cukry, jako je škrob, na jednoduché cukry. Obsažena je především v lidském slinivkách břišních a v slinách, ovšem nalezneme ji i u mnoha druhů rostlin či mikroorganismů. Tento enzym je vitální pro trávení sacharidů v lidském těle, neboť rozkládá dlouhé řetězce sacharidů na kratší, což umožňuje jejich další zpracování a vstřebání.
Díky svým unikátním vlastnostem je amyláza využívána i v průmyslu. V potravinářství se podílí na výrobě sirupů, piva, chleba a dalších pečiva. Při výrobě chleba napomáhá kvašení těsta, kde štěpí škrob na jednoduché cukry, které jsou pak využity kvasinkami. V pivovarnictví je amyláza klíčovým enzymem při procesu sládkování, kde štěpí škrob ze sladu na jednoduché cukry, které jsou následně přeměněny na alkohol. V lékařství se amyláza využívá pro diagnostiku poruch pankreatu. Také je součástí některých mycích prostředků, kde pomáhá odstraňovat skvrny od škrobu. V textilním průmyslu se amyláza používá ke zpracování bavlny a odstraňování přebytečného škrobu.
Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.
 
                        
                        Šampon na lupy a suché vlasy 200 ml
Detail produktu 
                        
                        Moschino Funny! toaletní voda pro ženy
Detail produktu 
                        
                        Prada Luna Rossa Ocean parfémovaná voda pro muže
Detail produktu 
                        
                        Tělový a masážní olej Celulitida 200 ml
Detail produktu 
                        
                        Shiseido Ginza Murasaki parfémovaná voda pro ženy
Detail produktu 
                        
                        